2018 02: De Goeie Peer

De Goeie Peer

6 februari 2018
Deze onderscheiding is een jaarlijks terugkerende onderscheiding die wordt uitgereikt aan een persoon, vereniging of instelling die zich vrijwillig inzet op het sociale vlak binnen de gemeente Roosendaal of daarbuiten. Dit jaar de 9e uitreiking.

De benaming “Goeie Peer” is 2-ledig: Peer d’n Bolle, wijlen onze erevoorzitter, en Het Brabantse gezegde: nun goeie peer ofwel een goed mens.
Wij willen hiermee anderen die zich ook op het sociale vlak inzetten, serieus in het zonnetje zetten. Er zit geen geldprijs aan vast. Dat kan ook niet als je net als RAC het moet doen van giften in geld of natura. Dat geld wordt besteed aan het fruitdoosje.

De winnaar van de “Goeie Peer” 2018 is een stichting.
Deze stichting is een non-profit organisatie van vrijwilligers met als doel het sociale leven te bevorderen van alle bewoners, in de Gemeente Roosendaal, die verborgen in armoede leven en in een isolement dreigen te raken of al zitten. Ze doet dit door op te treden als tussenpersoon. Alles met de hoognodige privacybescherming.

Als een kind graag wil dansen of een instrument wil bespelen, maar de ouders hebben een minimum inkomen en er is geen geld om dit te bekostigen dan treden zij op als tussenpersoon voor het Jeugdcultuurfonds Brabant. Dit fonds zorgt voor de attributen en het lesgeld. Tot voor kort, eind 2017, werden er evenementen georganiseerd zoals paaseieren zoeken, bezoeken aan de kinderboerderij met gratis ponyrijden, een Sinterklaasfeest met daarna disco, bingo spelen, juniorparty’s.
Tevens leverde men basispakketten voor bijvoorbeeld aanstaande ouders die geen of te weinig financiële middelen ter beschikking hadden, of een basispakket voor een verjaardagsfeestje van een kind.
Alles met behulp van sponsors. Mensen met problemen werden doorverwezen naar de juiste instanties zoals verslavingszorg, maatschappelijk werk of Traverse.

Helaas staat deze stichting vanwege drukke full time banen en een te grote impact op het privéleven van deze vrijwilligers, sinds eind 2017 op non-actief, met uitzondering van het als tussenpersoon optreden voor het Jeugdcultuurfonds en het ter beschikking stellen van hun website voor het verdelen van entreekaartjes van andere organisaties.
Toch hebben wij als RAC gemeend dat zij de Goeie Peer verdienen, niet alleen voor alles wat gedaan is en nog te doen, maar ook als steun in de rug en aanmoediging om toch met dit mooie werk door te gaan.

De winnaar van de "Goeie Peer" 2018 is:

STICHTING ZINNIA